איסור מוחלט: למה אסור לנסוע בשבת?

כל אדם שרוצה להתקרב ליהדות יודע שהמצווה החשובה ביותר וגם זו המצריכה הכי הרבה מאמץ ושינוי באורחות החיים היא שמירת השבת. יהודים רבים אוהבים לקיים את המנהגים השונים כמו קידוש לליל שבת, אך רבים מתקשים לקיים את כלל האיסורים הכלולים במצוות שמירת השבת. נראה כי אחד האתגרים הגדולים ביותר בעניין שהוא בהחלט נפוץ לרבים הוא הנושא של נסיעה ברכב בשבת. רבים שואלים את עצמם מדוע זוהי בעיה אם אנו נוסעים לצורך נופש ופנאי כל עוד אנו לא מוציאים כסף ועוברים על איסורים אחרים במועד הזה. ובכן, כמובן שחשוב בהחלט להבין ממקום שכלתני מה עומד מאחורי האיסורים השונים וכך גם בנוגע לנושא החשוב של נסיעות בשבת. בואו ננסה לעשות סדר אחת ולתמיד בעניין.

מצוות השבת

אז קודם כל חשוב להבין באופן בסיסי מה השבת ומה מקור המצווה הזו. על פי סיפור בראשית, ה' את העולם בששת הימים וביום השביעי לאחר תום המלאכה שבת הכריז על יום מנוחה. כך למעשה נקבעו ימות השבוע וה' קבע כי יום השבת הוא יום קדוש ומיוחד, בו עלינו לשבות ממלאכה ולנוח בדיוק כפי שעשה הוא בסיפור הבריאה. כניסת השבת נקבעת בשקיעת החמה ביום שישי. בזמן הזה מצווה כל יהודי להקפיד על כללים ברורים ולשבות מכל מלאכה, וכמובן שיש הכנות מסוימות שצריך לעשות לפני כניסת השבת, תפילות ומזמורים במועד הזה וכן הלאה.

״וביום השביעי תשבות״ – מדוע דווקא המלאכות הללו?

כדי להבין מדוע האיסורים בשבת הם דווקא כאלו צריך לחזור אחורה לתקופת חז"ל. החכמים ברבות השנים פירשו את הציווי כאיסור לבצע את כל המלאכות שבוצעו בזמן בניית בית המקדש. מדובר במגוון רחב של מלאכות שונות, ובגדול על יצירה מכמעט כל סוג שהוא ואפילו על פעולות כמו נגינה.

 

 

פירוט מלא של כל 39 הקטגוריות של איסור מלאכה שקבעו החכמים ניתן למצוא בתלמוד ובספרי הלכה. כאשר נוסעים במכונית מבצעים כמה וכמה מאותן מלאכות אסורות לרבות הפעלת המנוע, הבערת אש בתוך המנוע, איסורים נוספים הקשורים במעבר מתחום אחד לתחום אחר ועוד. בקיצור? זה לא משנה מאיזה כיוון מסתכלים על זה, נסיעה בשבת ברכב היא חילול השבת.

מתי כן מותר לנסוע בשבת?

כמו דברים אחרים, גם כאן מדובר על פעולה שמתאפשרת בשבת רק במקרה של ״פיקוח נפש״. כלומר, מותר לנסוע בשבת רק אם הפעולה חיונית להצלת חיים. למשל, אם אדם חלילה עובר התקף לב בשבת, חובה עליו לעלות על הרכב ולקבל טיפול מציל חיים. כך גם אם אישה כורעת ללדת וצריכה להגיע בהקדם לחדר לילה, או אם למשל הדרך היחידה להעביר תרופה חיונית לאדם חולה היא באמצעות נסיעה ברכב בשבת.

אומרים ״שבת ויינפש״ – למה אסור לנסוע למטרות של נופש?

המילה ויינפש מתייחסת יותר למונח נפש, כלומר זמן שבו הנפש מפסיקה מכל עיסוקי היומיום והחולין ונסיעה ברכב בהחלט נחשבת לדבר כזה.

לסיכום

אם אתם רוצים להתקרב לדת ומעוניינים להתחיל לשמור את השבת, איסור הנסיעה ברכב הוא איסור חשוב שצריך להכיר. כמובן שאתם מוזמנים לסלול את הדרך לעצמכם ולבחור את אורח החיים הנכון עבורכם. מאחלים לכם שבתות טובות ונעימות ונסיעה בטוחה ברכב בכל זמן שהוא!

נגישות